Som noget helt nyt har EU  pr. 1. september 2014 indført en helt ny standard for sikkerhed til børn omkring gardiner. Denne standard hedder EN 13120.

Børnesikkerhed til gardiner

Hvad betyder EN 13120? Standarden betyder, at et gardin med en snor eller kæde skal overholde visse krav for at opfylde kravene til EN 13120. EN 13120 er etableret på baggrund af et ønske om større sikkerhed for at børn ikke kommer til skade i snore/kæder som hænger fra gardiner og solafskærmning.

Hvilke regler gælder ved EN 13120? Generelt anbefales, at gardiner og solafskærmning monteres, så børn ikke kan komme i nærheden af dem. Følgende gardiner er underlagt standarden: - Rullegardiner med kædetræk eller snoretræk - Plissegardiner med kædetræk eller snoretræk - Persienner med kædetræk eller snoretræk - Lamelgardiner med kædetræk eller snoretræk - Foldegardiner med kædetræk eller snoretræk EN13120 foreskriver, at alle snore/kæder skal være minimum 150cm over gulvet. Det vil betyde, at man skal fratrække 150cm fra monteringshøjden, for at finde max højde på snor/kæde. Monteringshøjden defineres ud fra den højde man bestiller gardinet i. Ex. hvis gardinet bestilles i en højde på 300cm, så fratrækkes 150cm. Det vil så give en max snor/kædehøjde på 150cm. Endvidere skal snore/kæder være fastgjort til beslag på væggen, når de ikke bliver brugt. Rullegardiner med kædetræk er undtaget en minimumshøjde over gulv på 150cm. Det skyldes, at det i mange tilfælde ikke vil være muligt at producere et gardin med disse specifikationer. Her gælder så følgende regler: Kæden må udgøre 2/3 af højden på det gardin man bestiller. Kæde skal indeholde kædesamlere med et sikkerhedssystem. Dette system må max kunne klare en belastning på 6kg.

Må man gerne lave gardiner uden de overholder EN 13120? Ja det må man gerne. Der kan være mange grunde til, at man ikke ønsker at overholde disse krav til standarden. For at producere gardinerne uden at de overholder EN 13120, så kræves det, at kunden gøres bekendt med dette og selv accepterer dette.

Hvad gør UNIGgardin ved EN 13120? Vi overholder selvfølgelig alle gældende regler og love. I dette tilfælde betyder det, at vi på alle produkter giver vores kunder muligheden for at vælge denne standard i deres bestillingsproces. Altså på produktsiden når de konfigurerer deres gardin. På den måde er vi sikre på, at kunden er opmærksom på dette og stadig har muligheden for at få lavet sit gardin præcist som ønsket.

Hvad følger med når man vælger EN 13120 hos UNIGgardin? Når du vælger kæde/snor højde i forhold til gældende standard EN 13120, så sikrer vi, at gardinet følger denne standard. Det betyder, at højden på betjeningen vil blive tilpasset i forhold til dine oplyste mål. Endvidere vil medfølge godkendte beslag til montering af kæde/snor, samt vejledning for monteringen af disse for at overholde standarden.